Łosoś ze szpinakiem
Łosoś ze szpinakiem
Składniki:
- 1 kg szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, gałka muszkatołowa
- cytryna
- 4 kawałki łososia (po 150 g)
- pieprz
- 4 łyżki śmietany
- 100 ml bulionu
- 50 ml wytrawnego białego wina
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Cebulęi czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, doprawić solą i gałką muszkatołową.
Cytrynę pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pierzem. Szpinak i rybę umieścić w natłuszczonej formie. Śmietanę, bulion i wino wymieszać, wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry cytryny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. Przez 15-20 minut.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal