Strona główna

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś ze szpinakiem

 Składniki:

  • 1 kg szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, gałka muszkatołowa
  • cytryna
  • 4 kawałki łososia (po 150 g)
  • pieprz
  • 4 łyżki śmietany
  • 100 ml bulionu
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Cebulęi czosnek pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać szpinak, doprawić solą i gałką muszkatołową.

 

Cytrynę pokroić w plasterki. Łososia doprawić solą i pierzem.  Szpinak i rybę umieścić w natłuszczonej formie. Śmietanę, bulion i wino wymieszać, wlać do formy. Na wierzchu ułożyć plastry cytryny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 200 st. Przez 15-20 minut.


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal