Strona główna

Łosoś w sosie jogurtowym

Łosoś w sosie jogurtowym

Składnikina 4 porcje:

 

  • 200 g ryżu (mieszanka z dzikim ryżem)
  • sól
  • 750 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 szalotki
  • mały listek laurowy
  • 1 ziarno jałowca
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sok z jednej cytryny
  • pęczek koperku
  • pół pęczka pietruszki
  • 300 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

 

 Ryż gotować w osolonym wrzątku przez 20 minut. Rybę pokroić na 8 kawałków. Pokrojoną drobno szalotkę,listeklaurowy, pieprz i owoc jałowca zalać litrem osolonej wody, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmniejszyć ogień i włożyć rybę na 10 minut, wyjąć.Wywarprzecedzić, odmierzyć 0,25 l i gotować w rondelku, aż zredukuje się do 100 ml. Dodać posiekane zioła i zmiksować. Dodać jogurt i dobrze wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem, dekorować plasterkami cytryny.


Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal