Strona główna

Łosoś na warzywach z kuskusem

Łosoś na warzywach z kuskusem

Składnikina 4 porcje:

  • 500 g pora
  • 300 g marchewki
  • 4 gałązki tymianku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • papryczka chili
  • sól
  • 250 g kuskusu
  • 7 łyżek masła
  • pieprz
  • 600 g łososia

 Przygotowanie:

Pora i marchewkę pokroić w cienkie paski, chili wypestkować i pokroić w krążki. Z ziół oberwaćlistkii drobno pokroić.

W szerokim rondlu zagotować 0,25  l wody z łyżeczką soli, chili i tymiankiem. Zdjąć z płyty, dodać kuskus i pietruszkę i odstawić na 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić pod przykryciem.

3 łyżki masła rozgrzać na patelni i przesmażyć marchewkę i pora. Dodać 4-5 łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Rybę pokroić na 4 kawałki. Smażyć na maśle ok. 4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa, kaszę i łososia nakładać na talerze, podawać.