Łosoś na warzywach z kuskusem
Łosoś na warzywach z kuskusem
Składnikina 4 porcje:
- 500 g pora
- 300 g marchewki
- 4 gałązki tymianku
- pół pęczka natki pietruszki
- papryczka chili
- sól
- 250 g kuskusu
- 7 łyżek masła
- pieprz
- 600 g łososia
Przygotowanie:
Pora i marchewkę pokroić w cienkie paski, chili wypestkować i pokroić w krążki. Z ziół oberwaćlistkii drobno pokroić.
W szerokim rondlu zagotować 0,25 l wody z łyżeczką soli, chili i tymiankiem. Zdjąć z płyty, dodać kuskus i pietruszkę i odstawić na 2 minuty. Dodać 2 łyżki masła, wymieszać i odstawić pod przykryciem.
3 łyżki masła rozgrzać na patelni i przesmażyć marchewkę i pora. Dodać 4-5 łyżek wody i dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Rybę pokroić na 4 kawałki. Smażyć na maśle ok. 4 minuty, doprawić solą i pieprzem. Warzywa, kaszę i łososia nakładać na talerze, podawać.